Dieprode vooruitzichten Duitse zonnebranche door afstandsdiscussie windmolens.

Hernieuwbare energie consultant

Dieprode vooruitzichten Duitse zonnebranche door afstandsdiscussie windmolens.

bron: Euractiv

De Duitse zonne-industrie zit in een diepe crisis en dreigt in de zomer te imploderen. Oplossingen zijn al lang geleden aangedragen, maar interne machtsstrijd en debatten over afstandsregels blokkeren ze.

In de Duitse zonne-energiesector heerst er in toenemende mate paniek en verzamelt handtekeningen. De branche schrijft brandbrieven aan politici om eindelijk de “Cap” op zonneparken af te schaffen en zo duizenden banen te behouden. De stemming in de zonne-energiesector is op zijn zachtst gezegd slecht: volgens de laatste peilingen van de German Solar Industry Association (BSW) is de bedrijfsverwachtingsindex van de industrie binnen slechts drie maanden gehalveerd – en dat komt niet eens door het coronavirus. “Zo’n verslechtering hebben we nog nooit in zo’n korte tijd meegemaakt. Steeds meer zonne-energiebedrijven vrezen voor hun voortbestaan ​​”, zegt Carsten Körnig, General Manager van de BSW.

De laatste cijfers van de Federal Network Agency laten zien hoe slecht het gesteld is met de zonne-branche in Duitsland. In Duitsland worden momenteel zo’n 50,09 gigawatt aan zonnesystemen geïnstalleerd. Waarschijnlijk wordt al in deze zomer de drempel van 52 GW bereikt en sluit de Nationale regeling. Kleinere systemen tot 750 kilowatt, die het merendeel van de nieuwe systemen uitmaken, hebben dan geen recht meer op financiering uit de EEG. Deze “Cap” is in 2012 geïntroduceerd door de zwart-gele coalitie om de kosten van het toevoegen van zonne-energie te beperken. Deze oplossing was een compromis met de federale staten, die vreesden voor substantiële bezuinigingen op EEG-financiering. De EEG heeft zijn doel bereikt: zonne-energie is nu de goedkoopste vorm van elektriciteitsopwekking in Duitsland en de kap is niet langer nodig.

Uitgesteld, verwijderd en genegeerd

Er zijn geen technische redenen om de cap los te laten. De wettekst is al lang opgesteld en bevindt zich in het energiecomité van de Bondsdag, naast een ontwerp van de Bundesrat, die in oktober voor de afschaffing van de cap heeft gestemd. Maar er komt nog steeds geen witte rook uit het Paul Löbe Huis in Berlijn, omdat er intern verzet is.

Zelfs een langverwachte vergadering van de premiers van de deelstaten op 12 maart heeft niet tot een akkoord geleid, en de geplande werkgroep bestaande uit de premier en de federale regering heeft nog niet eens vergaderd, want kort daarna verlamde het coronavirus het openbare leven. Sindsdien is er weinig gebeurd.

“Met haar blokkadebeleid tegen hernieuwbare energie brengt de overheid in gelijke mate de klimaatpolicies en investeringszekerheid in gevaar. In tijden van coronagerelateerde onzekerheid is dit onverantwoord ‘, zegt Julia Verlinden, woordvoerster energiebeleid van de Groenen en lid van de Economische Commissie.

Bij de laatste twee gelegenheden was er ook geen resultaat. Vorige week heeft het federale kabinet een “mini-amendement” op de EEG ingediend om de energiesector voor te bereiden op de pandemie , dit omvat langere implementatietermijnen voor zonneparken,  maar negeerde het Cap onderwerp. Tijdens een videoconferentie van de energieministers op maandag kwam het onderwerp niet aan de orde.

De woordvoerder van EZ zwijgt

Dus waar is precies het probleem? Absurd genoeg is het probleem niet de Cap zelf, omdat er brede overeenstemming bestaat dat deze moet verdwijnen. Volgens een YouGov-peiling is meer dan 80 procent van de kiezers van alle partijen, met uitzondering van de AfD, voorstander van het verwijderen van de Cap. Het debat zit al maanden vast over de controversiële afstandsregels voor windturbines, die minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) voor sites op een vast tarief van 1000 meter wilde zetten om de talloze civiele rechtszaken tegen windturbines te verminderen. Veel federale staten spreken zich er echter openlijk tegen uit en studies tonen aan dat dit de potentiële extra ruimte voor windturbines met 20-50 procent zou verminderen. Ondertussen heeft Altmaier zijn voorstel verzacht en een “opt-in” -oplossing voor de federale staten voorgesteld. Er is echter nog steeds geen overeenstemming.

Het afstandsdebat is een machtsspel geworden tussen beide partijen. Bovenal dringt de economische vleugel van de Unie erop aan om de Cap alleen in combinatie met de wet op de uitfasering van kolen en een oplossing voor windenergie aan te nemen, waardoor snelle vooruitgang wordt geblokkeerd.

Op herhaald verzoek kon de EZ woordvoerder van de fractie van de Unie, Joachim Pfeiffer (CDU), niet over dit onderwerp spreken. Hij zei echter tegen het Duitse persbureau: “Het opheffen van de Cap maakt deel uit van een algemeen energiebeleidspakket. Het pakket bevat ook een geleidelijke afschaffingswet voor kolen, die uitvoering geeft aan de aanbevelingen van de kolencommissie 1:1, de prijsverlaging voor elektriciteit voor de industrie en de windafstandregelgeving ”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *