Planet of the Humans van Michael Moore stelt goede vragen maar misleid met verouderde informatie.

Hernieuwbare energie consultant

Planet of the Humans van Michael Moore stelt goede vragen maar misleid met verouderde informatie.

Het is tijd voor gewogen informatie over de energietransitie, al is het alleen maar om de vragen te stellen die gesteld moeten worden. Daarom was ik wel blij toen ik hoorde dat er een scherpe documentaire kwam van Michael Moore en Jeff Gibbs. Een documentaire die kritisch is over zonnepanelen, windmolens, EV, accu’s, houtpallets en biobrandstoffen.

Wat het werd was een tenenkrommend verhaal vol met verouderde gegevens, foute claims, opgeknipte interviews en verkeerde conclusies.

“Sommige zonnepanelen zijn gebouwd om 10 jaar mee te gaan”

Dit is echt oude informatie en klopt ook niet. Zonnepanelen hebben zelfs vanaf de fabriek een vermogensgarantie van 25 jaar. Dat is absoluut geen zekerheid, maar 10 jaar is zelfs zo kort dat ik niet weet waar dit vandaan zou moeten komen. De enige link die ik met 10 jaar kan leggen is de mechanische garantie. Deze is van de meeste fabrikanten 10 jaar. Van een auto is dat 2 jaar, dat betekend toch niet dat deze ook maar 2 jaar mee gaan?

“De efficiëntie van deze zonnepanelen ligt net onder de 8%”

Dat is echt oud en wellicht ene andere technologie dan de mark leidende silicium technologieën. De huidige generatie zonnepanelen die grootschalig worden ingezet hebben een rendement van tussen de 20-25 %, daarnaast zegt het rendementsgetal van een zonnepaneel niets anders dan hoeveel van het zonlicht ze kunnen omzetten naar elektriciteit per m2. We hebben het bij Benzine- en Dieselmotoren toch ook niet over dat deze zo’n laag rendement hebben? (20 % Benzine en 25 % Diesel). Rendement is een eeuwenoude manier om mensen op het verkeerde been te zetten. Rendement is een technisch of soms zelfs wetenschappelijk gegeven over afgesproken randvoorwaarden, dat is niet één op één te vergelijken. Die 20-25 % van verbrandingsmotoren zijn toch ook percentages waarvan een leek niet weet waarover en onder welke omstandigheden?

Wil je na deze stuk verder lezen? Deze artikelen (en één Youtube-video) vormen een goede aanzet:

– “6 Reasons Why “Planet of the Humans” is a Disaster of Misinformation”
– “Ik zocht de feiten bij de film ‘Planet of the Humans’ van Jeff Gibbs/Michael Moore en gooide halverwege mijn laptop in de tuin
– “Planet of the humans: A reheated mess of lazy, old myths”
– “Planet of the Humans : Let’s just have a think…”

– “
VRT check: klimaatdocumentaire Michael Moore heeft soms een punt, meestal festival van verouderde en misleidende informatie


Tags: , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *